Hartcoherentie

Wij organiseren meerdere workshops hartcoherentie per jaar. Meer info over de workshop hartcoherentie.

We kunnen ook via e-learning een cursus hartcoherentie aanbieden.
In onderstaande video kan je kennis maken met de inhoud van de cursus.
Heb je hierin interesse, contacteer mij voor meer informatie.

Een wetenschappelijk uitgebouwd stressreductie programma waarbij jij jouw veerkracht vergroot, waardoor je jezelf terug in evenwicht brengt.

Hartcoherentie_afbeelding

Wat is hartcoherentie ?

Een specifieke ademtechniek brengt het hart in een bijzondere status, nml. de “veilige modus”. In die veilige modus zal het hart harmonisch samenwerken met de rest van het lichaam zodanig dat bloeddrukregeling, zuurstofvoorziening en hormoonwerking optimaal functioneren. Daarenboven geeft het hart meer signalen naar het brein dan omgekeerd.

In veilige modus zal het hart deze harmonische status via de zenuwbanen doorsturen naar het brein waardoor het angstcentrum afgedempt wordt in zijn werking en de drie breinen (reflex-,emotioneel- en verstandbrein) in balans functioneren. Dit geeft een innerlijk evenwicht, een kwalitatief rust-recup-moment voor lichaam en geest en werkt stressreducerend.

Hoe in de praktijk ?

Het recent ontdekt neuraal netwerk rond ons hart (hartbrein) stuurt en regelt allerlei elektrische en biochemische signalen in ons lichaam en ook bvb de stress-hormonen.

Het hartbrein regelt deze communicatie met de hersenen via het veranderlijk hartritme. De veranderlijkheid van dit ritme hangt samen met je emoties/gedachten/ademhaling. Als je ademhaling aan een aantal kenmerken beantwoordt, in kombinatie met specifieke emoties en gedachten kom je tot hartcoherentie. Via een specifieke ademhalingstechniek, grondings- en hartoefeningen en her-regelen van gedachten en emoties worden ademhaling – emoties – hartritme op elkaar afgestemd.

Effecten

Verbetering van concentratie en focus, bevordering van creatief denken/rustgevoel en welbehagen, verhoging van veerkracht t.o.v. stress,verandering van gedrag en denken in positieve zin, verbetering van stressgerelateerde klachten zoals bloeddruk, bloedsuiker waarden,hartritmestoornissen, ademhalingsziekten, lichaamsgewicht, beheersen van angsten, verhoging weerstand tegen ziekten…

Muziektherapiesofs%20notenbalk

Ontspan, luister en geniet van de klanken en kleuren van je hart op de Largo-muziek van het winterseizoen van Vivaldi, dat rechtstreeks resoneert met je hartvibratie en je helemaal tot rust en in harmonie tot jezelf brengt.

In het “nu” moment helpt het beluisteren van deze muziek je om angsten, zorgen, blokkades los te laten en op te ruimen. Het brengt je lichaam terug in harmonie, activeert je zelfhelende krachten, resulteert in een diepe ontspanning, versterkt je immuunsysteem, verhoogt je concentratie en creativiteit, betere slaap, innerlijke vrede en harmonie, preventie van stress, depressie, burn out, leert in het “nu” te leven en meer los te komen van storende mentale programma’s,…

HARTCOHERENTIE…

 als antwoord op stress, hyperventilatie, burn-out, cvs en fibromyalgie!

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om persoonlijke stress te reduceren. Het is een eenvoudige efficiënte techniek die weinig tijd vraagt voor beoefening.

De techniek brengt het hart in een harmonieuze werking met de rest van het lichaam. In deze status zal het hart optimale signalen geven aan het brein waardoor de werking van het emotioneel en verstandelijk brein in evenwicht komt. Vanuit deze hart-brein connectie en het brein-evenwicht zal de beoefenaar een innerlijke rust ervaren en stress reduceren. Bij consequente beoefening zal de perceptie op de situatie spontaan veranderen in positieve zin.

Breng jezelf weer in evenwicht

Oersysteem actief!
Het oersysteem is vaak onze redding bij acuut gevaar. Het reflex- en het emotioneel brein werken samen en zorgen ervoor dat er een heel mechanisme in ons lichaam in werking treedt. Het bloed gaat grotendeels naar de spieren en levensbelangrijke organen, extra suiker gaat naar de bloedbaan, adrenaline en andere hormonen komen vrij. Dit geeft ons energie en brengt ons in een vecht – vlucht reactie. Denk maar aan de snelheid waarmee je je hand wegtrekt van heet water.

Toch is dit oersysteem ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten. Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, depressies, darmklachten, opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid, sterk emotioneel zijn, burn-out, …. kunnen hiervan de gevolgen zijn. Ons zenuwstelsel is uit balans. Er is geen evenwicht tussen het emotioneel brein en het verstand. Vandaar dat we ons moeilijker kunnen concentreren en emotioneel reageren. We bevinden ons in een neerwaartse spiraal.

Goed nieuws!

Dit proces is omkeerbaar als we ons psychisch en lichamelijk kunnen herstellen. Dit kan door de beoefening van hartcoherentie.

Doelgroep

Iedereen die door een relatief kleine inspanning energievol en stressbestendig in het leven wil staan.